I am someone
In deze blog kan je het verhaal lezen over Azira. Een bijzondere vrouw die niet meer gelooft in de kracht van haar stem. Tijdens onze samenwerking besefte ik weer eens hoe belangrijk 'het binnenwerk' is voor mijn werk als stemcoach. Het binnenwerk is essentieel voorbereidend werk dat de weg voor lichaam en stem vrij maakt.

Spreken mag, zwijgen ook!
Ik weet het, ik ben spreekcoach, dus ik werk voornamelijk aan de stem en het spreken en de durf om met zelfvertrouwen je stem te laten horen. Maar heel vaak werk ik ook aan het durven zwijgen. Durven in stilte aanwezig te zijn zonder de inwendige druk te voelen om toch maar iets te moeten toevoegen aan het gesprek omdat je anders misschien wel bekeken wordt als ‘de stille’ of als 'de domme' of als arrogant.

Met welke stem spreek jij je luisteraars toe?
‘Ze luisteren niet naar wat ik zeg. Ik spreek nochtans de woorden uit, maar het lijkt alsof mijn boodschap niet overkomt. Ik voel me achteraf enorm gefrustreerd en ook wat beschaamd.’ Aan het woord is Omar, een man van 39. Vooral tijdens vergaderingen heeft hij moeite om gehoord te worden. De kans is groot dat hij zijn stem niet aanpast aan de situatie. Hij gebruikt zijn gewone 'conversatiestem'.

Soms wordt mijn keel helemaal dichtgeknepen
Soms wordt mijn keel helemaal dichtgeknepen alsof er twee handen druk uitoefenen om alles wat naar buiten wil stromen binnen te houden. Ze houden mijn stem tegen en zorgen er zo voor dat ik niet gekwetst kan worden. Dit kunnen de woorden zijn van heel wat van mijn cliënten.

Laatst kreeg ik telefoon van een bezorgde moeder
Ik kreeg laatst telefoon van een bezorgde moeder. Haar dochtertje van 7 jaar is erg verlegen en teruggetrokken en durft niet te spreken in heel wat situaties. De moeder vroeg of ik haar kon begeleiden. Ik moest haar teleurstellen en vertelde haar dat ik enkel werk met volwassenen, maar het telefoontje raakte me enorm. Ik herkende mezelf erg in dat kleine, verlegen meisje.

Hoe ga je om met kwetsbaarheid tijdens een spannend spreekmoment?
Met je stem in de wereld stappen en jouw waarheid spreken gaat vaak gepaard met kwetsbaarheid. Je stapt naar buiten met iets dat in je leeft. Je legt als het ware iets van jou in de wereld. Het liefst van al hoop je dat wat je net geuit hebt liefdevol gekoesterd wordt door de buitenwereld.

Een aantal weken geleden ben ik met het groepstraject ‘Grow as a speaker’ gestart. Het geeft zoveel voldoening om te zien hoe de deelnemers tijdens de intense dagen die ze reeds achter de rug hebben al heel wat stappen uit hun comfortzone hebben gezet. Hoe ze erin slagen om ondanks hun angst toch in de verschillende spreekopdrachten te stappen en stilaan beginnen te beseffen dat hun angst geen vijand hoeft te zijn.

5 afknappers waardoor je boodschap geen impact heeft
Deze vijf afknappers leggen je uit waarom je boodschap geen impact heeft. Ze tonen je meteen hoe het dus niet moet.

Wees maar gewoon jezelf, is vaak het goedbedoelde advies wanneer je een presentatie moet geven en bloednerveus bent. Terecht. Maar jezelf zijn als spreker is vaak ronduit lastig. De sleutel? Stop met jezelf met anderen te vergelijken.

Je gaat zo meteen een presentatie geven of het woord nemen in een belangrijke vergadering. De zenuwen gieren door je lijf. Je hartslag versnelt. Je ademhaling wordt hoger en oppervlakkiger. Je begint te zweten. Het voelt alsof elke cel in je lijf adrenaline ademt. Het lijkt alsof je alle controle over jezelf verliest. Je lichaam functioneert niet zoals anders. Je kunt niet meer helder denken. Je verliest het contact met je publiek. De stress overmeestert je volledig. Je denkt ‘Oh neen’ …

Meer weergeven