Met welke stem spreek jij je luisteraars toe?
‘Ze luisteren niet naar wat ik zeg. Ik spreek nochtans de woorden uit, maar het lijkt alsof mijn boodschap niet overkomt. Ik voel me achteraf enorm gefrustreerd en ook wat beschaamd.’ Aan het woord is Omar, een man van 39. Vooral tijdens vergaderingen heeft hij moeite om gehoord te worden. De kans is groot dat hij zijn stem niet aanpast aan de situatie. Hij gebruikt zijn gewone 'conversatiestem'.

Soms wordt mijn keel helemaal dichtgeknepen
Soms wordt mijn keel helemaal dichtgeknepen alsof er twee handen druk uitoefenen om alles wat naar buiten wil stromen binnen te houden. Ze houden mijn stem tegen en zorgen er zo voor dat ik niet gekwetst kan worden. Dit kunnen de woorden zijn van heel wat van mijn cliënten.

Laatst kreeg ik telefoon van een bezorgde moeder
Ik kreeg laatst telefoon van een bezorgde moeder. Haar dochtertje van 7 jaar is erg verlegen en teruggetrokken en durft niet te spreken in heel wat situaties. De moeder vroeg of ik haar kon begeleiden. Ik moest haar teleurstellen en vertelde haar dat ik enkel werk met volwassenen, maar het telefoontje raakte me enorm. Ik herkende mezelf erg in dat kleine, verlegen meisje.

Hoe ga je om met kwetsbaarheid tijdens een spannend spreekmoment?
Met je stem in de wereld stappen en jouw waarheid spreken gaat vaak gepaard met kwetsbaarheid. Je stapt naar buiten met iets dat in je leeft. Je legt als het ware iets van jou in de wereld. Het liefst van al hoop je dat wat je net geuit hebt liefdevol gekoesterd wordt door de buitenwereld.

Een aantal weken geleden ben ik met het groepstraject ‘Grow as a speaker’ gestart. Het geeft zoveel voldoening om te zien hoe de deelnemers tijdens de intense dagen die ze reeds achter de rug hebben al heel wat stappen uit hun comfortzone hebben gezet. Hoe ze erin slagen om ondanks hun angst toch in de verschillende spreekopdrachten te stappen en stilaan beginnen te beseffen dat hun angst geen vijand hoeft te zijn.

5 afknappers waardoor je boodschap geen impact heeft
Deze vijf afknappers leggen je uit waarom je boodschap geen impact heeft. Ze tonen je meteen hoe het dus niet moet.

Wees maar gewoon jezelf, is vaak het goedbedoelde advies wanneer je een presentatie moet geven en bloednerveus bent. Terecht. Maar jezelf zijn als spreker is vaak ronduit lastig. De sleutel? Stop met jezelf met anderen te vergelijken.

Je gaat zo meteen een presentatie geven of het woord nemen in een belangrijke vergadering. De zenuwen gieren door je lijf. Je hartslag versnelt. Je ademhaling wordt hoger en oppervlakkiger. Je begint te zweten. Het voelt alsof elke cel in je lijf adrenaline ademt. Het lijkt alsof je alle controle over jezelf verliest. Je lichaam functioneert niet zoals anders. Je kunt niet meer helder denken. Je verliest het contact met je publiek. De stress overmeestert je volledig. Je denkt ‘Oh neen’ …

'Ik word niet gehoord.' Dit is één van de meest voorkomende zinnen die ik hoor in mijn praktijk. Samen met 'Ze luisteren niet naar wat ik zeg.' en Mijn boodschap komt niet over.' Doorheen de jaren heb ik gemerkt dat bijna iedereen die worstelt met niet gehoord worden hetzelfde gedrag stelt waardoor hun boodschap niet overkomt. Personen die hun boodschap niet voldoende luid en duidelijk overbrengen, hebben vaak de neiging om zich in te houden.

Onze adem is niet alleen de basis van leven, het is ook de basis van onze stem. Zonder adem geen stemgeluid. Zonder je ademhaling geen klanken, geen woorden, geen zinnen. Als je adem de basis is van onze stem, dan is het logisch dat je adem een enorme invloed heeft op je stem en op hoe je boodschap overkomt. Als je last hebt van je stem of als je boodschap niet goed overkomt, dan ligt het probleem vaak bij de manier waarop je ademt. Meestal staan we niet stil bij HOE we ademen. Ademen gebeurt...

Meer weergeven