Jezelf vergelijken met andere sprekers is zinloos

Wees maar gewoon jezelf

 

Wees maar gewoon jezelf is vaak het goedbedoelde advies dat je krijgt wanneer je een presentatie moet geven en bloednerveus bent. Of als je een belangrijke meeting moet leiden en al een aantal slapeloze nachten achter de rug hebt. En ja, inderdaad, het enige dat je moet doen is gewoon jezelf zijn. Maar vaak lukt dat niet zo gewoon. Jezelf zijn als spreker is soms ronduit lastig.

 

Ik merk dat mensen die bij mij komen om aan hun spreekkracht te werken hier erg mee worstelen. Ze durven zichzelf niet te zijn als ze het woord moeten nemen. Ze zijn enorm onzeker over zichzelf als spreker. Ze hebben weinig vertrouwen in hun manier van presenteren.

 

Wat helpt om steviger in je schoenen te staan als spreker is stoppen met jezelf te vergelijken met andere sprekers.

Jezelf vergelijken met anderen heeft geen enkele zin en zorgt bijna altijd voor onzekerheid.

 

Meestal focus je op wat de ander heel goed kan (en jij niet).
Op wat de ander allemaal heeft (en jij niet).
Op wat de ander allemaal doet (en jij niet).
Op wat de ander allemaal durft (en jij niet).
Op wat de ander allemaal zegt (en jij niet).

 

Op het einde van de vergelijkingsronde schiet er nog maar een klein hoopje zelfvertrouwen over dat zielig op de grond ligt te smeken om eindelijk te stoppen met jezelf te vergelijken.

 

 

Zucht, die ander is zoveel beter dan ik.
Zucht, die ander is zoveel beter dan ik.

De kans is groot dat je jezelf na het vergelijken als een kameleon gaat aanpassen aan de anderen.

Hoeveel mensen heb ik al niet horen zeggen: ‘Ik verlies mezelf altijd als ik op een podium moet spreken.’ Ik snap dat heel goed. Ik heb dat jarenlang zelf gedaan. Ik heb jarenlang het gevoel gehad dat ik als spreker niet voldeed en dat ik mijn ‘zelf-je’ het best gewoon kon verstoppen of beter nog gewoon thuislaten.

 

Ik hield mezelf in. Ik sprak niet. Ik sprak met stille stem. Ik stond niet stevig met mijn voeten op de grond. Ik was toen zo druk bezig met de anderen en niet met wat ik wilde vertellen. Ik was toen niet bezig met de kracht van mijn boodschap. Neen, mijn focus lag volledig op de buitenwereld en op het graag gezien willen worden. Maar zo werkt het niet.

 

Om als spreker (en als mens) krachtig over te komen is het nodig dat je je spiegels naar binnen richt. Dat je ontdekt dat jij UNIEK bent. Dat jouw verhaal ertoe doet! En dat je met jouw unieke stem naar buiten mag treden.  

 

Vroeger vergeleek ik mij heel vaak met mijn concurrenten. In het bijzonder een bepaald bedrijf dat bijna een identiek doelpubliek heeft als ik. Vanuit mijn onzekerheid over wat ik deed, keek ik regelmatig op hun website en dacht ik dat hun manier van werken veel beter was dan de mijne. Tot ik op een dag als freelancer aan de slag ging bij datzelfde bedrijf.

 

Door daar te werken en kennis te maken met hun manier van werken, besefte ik eindelijk dat hun manier (weliswaar ook een goede manier) niet mijn manier was.

 

Dat ik het anders wilde en mocht doen. Dat ik ‘anders’ in de wereld mocht stappen.

 

Dat was voor mij een enorme eye-opener. Ineens was ik in staat om alle spiegels die ik tot dan toe naar buiten had gericht om beslissingen te nemen helemaal naar binnen te keren en mij de vraag te stellen: ‘WIE BEN IK?’ en ‘WAT WIL IK?’. Ik zag voor het eerst mijn unieke manier van werken. Mijn eigenheid. Dat wat mijn werk ‘mij’ maakt. Los van de anderen.

 

En natuurlijk mag ik nog steeds inspiratie en advies halen bij anderen. Maar nadien keer ik telkens terug naar binnen om mij af te vragen: ‘Is dit wat IK wil?’.

 

Ook als spreker is het nodig om je spiegels naar binnen te richten en te stoppen met jezelf te vergelijken met de anderen. Iedereen heeft zijn eigen unieke manier om te spreken en te presenteren.

 

De kunst is om je eigen manier te leren kennen en te waarderen, dan kan je vertrouwen krijgen in wie je bent en hoe je als spreker het woord neemt. Dan durf je het woord te nemen. Om met zelfvertrouwen een publiek toe te spreken is het absoluut noodzakelijk om los te komen van de buitenwereld. Jezelf vergelijken met anderen is zinloos.

 

Jij bent jij. Piet is Piet. Sofie is Sofie.

Jij hoeft geen Piet of Sofie te worden.

Want zeg nu zelf, wie anders dan jezelf kan je zijn in dit leven.

 

Of om het met de woorden van zangeres Jill Scott te zeggen toen haar gevraagd werd of ze nerveus was om op te treden na de wereldberoemde Erykah Badu:

 

‘Ik ben niet nerveus. We hebben allemaal iets unieks. Dat is het magische. En iedereen heeft zijn eigen sterke punten en z’n eigen vorstelijkheid. Ik kan me niet meten aan haar en zij kan zich niet meten aan mij.’.

 

Leer hoe je kan loskomen van je omgeving en steviger in je schoenen kan staan als spreker

Als je op Jill Scott haar manier kan kijken naar jezelf ontstaat er een diep vertrouwen in wie je bent.

In hoe je naar de wereld kijkt. In wat je zegt. In hoe je het zegt.

 

Het is dit diepe basisvertrouwen dat je vaak kwijt bent geraakt in de loop van je leven. Het is dit diepe basisvertrouwen dat ervoor zorgt dat je beseft dat je er mag zijn. Dat jij ertoe doet. Dat je je plek mag innemen in je leven. Dat jouw stem uniek is. Dat je gewoon jezelf mag zijn. Niet meer en niet minder. Gewoon jezelf. Het is dit diepe basisvertrouwen dat je de durf en de kracht geeft om met zelfvertrouwen het woord te nemen.

 

 

Wil jij leren hoe je meer kan loskomen van je omgeving zodat je steviger in je schoenen staat als spreker?

Wil je leren hoe je meer jezelf kan zijn in een groep?

Wat er allemaal nodig is om een spreker te zijn die zelfvertrouwen uitstraalt en die een overtuigende boodschap kan neerzetten?

 

Zet je eerste stappen naar spreken met meer impact in de online workshop "In 3 stappen naar meer spreekdurf en spreekkracht".

 

Deze workshop is voor iedereen die sterker in zijn schoenen wil staan als spreker en eindelijk stappen wil zetten naar meer spreekdurf en spreekkracht. 

 

 

Je ontdekt er de 3 pijlers die je nodig hebt om met durf en overtuigingskracht het woord te nemen.

Kom jij jouw eerste stappen zetten? 


Hallo, ik ben Karen en ik help volwassenen om te durven spreken met impact zodat er geluisterd wordt. Ik train de spreker en de mens achter de spreker want met Innervoice maak ik een brug tussen spreektechniek (stem, dictie, intonatie) en persoonlijke ontwikkeling zodat je met meer zelfvertrouwen durft te spreken.


Hoe sterker jij je voelt, hoe krachtiger je boodschap overkomt.

Mensen weer bewust maken van hun eigen mogelijkheden op het vlak van spreken.

Daar ga ik voor.

 

Ik geef ook les aan de hogeschool LUCA School of Arts te Leuven, waar ik toekomstige acteurs leer het podium in te nemen met hun stem. 


GRATIS E-BOOK

OVERWIN je spreekangst en word GEHOORD

 

❔ Voel je je onzeker over je stem en je manier van spreken?

❔ Heb je het gevoel dat je boodschap niet gehoord wordt, dat mensen niet echt luisteren wanneer jij aan het woord bent?

❔ Slaat de stress toe wanneer je moet spreken tijdens een vergadering of presentatie?

❔ Merk je tijdens een vergadering dat je jezelf inhoudt omdat je je mening niet durft uit te spreken?

Leer spreken met meer zelfvertrouwen en impact.