5 afknappers waardoor je boodschap geen impact heeft

Zie het even voor je ...

Vergaderruimte op het werk.
Ik moet zo meteen een presentatie geven. De zenuwen gieren door m’n lijf. Het zweet breekt me uit. k zal ongetwijfeld weer over mijn woorden struikelen, net als vorige keer. Ik heb de presentatie nochtans goed voorbereid. Ik ken ze van A tot Z.
Zeker weten dat ik maar stuntelig zal overkomen en dat het niet zal doordringen wat ik te vertellen heb.
Waarom kan ik eens geen deftige presentatie neerzetten?

 

Herken jij jezelf in deze situatie? Veel mensen worstelen daarmee.
Je boodschap komt niet goed over omdat je geen controle hebt over jezelf.

 

Je zou wel willen dat je niet meer zo nerveus bent als je moet spreken. Dat je zelfs spontaan eens het woord durft te nemen.
Je zou wel willen dat er beter geluisterd wordt en dat je boodschap meer impact heeft.
Je zou wel willen dat je een betere manier van spreken had.

 

Zodat je vol zelfvertrouwen die presentatie kan geven.
Zodat je met overtuigingskracht het woord kan nemen tijdens een vergadering of zelfs gewoon in het dagelijks leven.
Zodat je durft te solliciteren voor die droomjob en niet meer opkijkt tegen het sollicitatiegesprek.
Zodat je verder kan groeien op jouw professionele (en persoonlijke) pad.

 

“Maar wat doe ik in godsnaam verkeerd? Waarom lukt het mij niet met zelfvertrouwen het woord te nemen? “

 

Deze vijf afknappers leggen je uit waarom je boodschap geen impact heeft. Ze tonen je meteen hoe het dus niet moet.

 

 

 

Afknapper 1: Je maakt jezelf zo klein mogelijk

 

Dit werkt altijd geweldig om niet gehoord te worden. Ik spreek uit ervaring.

 

Toen ik nog enorm veel last had van spreekangst in bepaalde situaties, heb ik dit heel vaak toegepast. Mezelf zo klein mogelijk maken zodat ik bijna onzichtbaar werd voor mijn omstaanders. Als ik eerlijk ben lukte me dat vrij goed.

 

Ik zie dit ook steeds opnieuw bij mijn klanten bij de aanvang van een traject. De meeste mensen zijn zich er in het begin helemaal niet bewust van hoe weinig ruimte ze innemen en vooral wat een enorme impact dit alles heeft op hoe hun boodschap overkomt. 

 

Een ingezakte houding. Schouders wat opgetrokken. Borstkas ingezakt. Benen gekruist of de hele tijd van het ene op het andere been wiebelend. Handen samengevouwen voor het lichaam. Blik neerwaarts gericht. Je energie is volledig naar binnen gericht. 

 

Als je op deze manier aanwezig bent in een ruimte maak je geen enkel contact met je luisteraar waardoor deze geen tot weinig moeite gaat doen om te luisteren. Jezelf zo klein mogelijk maken is de ideale manier om ervoor te zorgen dat je boodschap niet overkomt en dus geen impact heeft. 

 

 

Afknapper 2: Zo stil spreken dat bijna niemand je hoort

 

Als je niet wilt dat je boodschap aankomt bij je luisteraar, heb je hier alvast een erg sterke afknapper. Spreek zo stil dat niemand je hoort. Zo stil dat als je jezelf zou opnemen en je opname zou beluisteren, je niets of amper iets hoort.

 

Erg stil spreken is de beste manier om geen impact te hebben met wat je zegt. Je luisteraars haken na enkele minuten volledig af omdat ze niet te veel moeite willen doen. Nog een aangename bijkomstigheid is dat mensen - doordat ze je niet verstaan - je regelmatig gaan vragen: ‘Wablieft?’ of ‘Kan je dat nog eens herhalen?’.


Dat maakt jou nog onzekerder. Waardoor je nog stiller gaat spreken en je nog meer van die fraaie zinnen te horen krijgt als ‘Excuseer, ik heb u niet verstaan.’ Of ‘Kan u wat luider spreken?’.

 

Je hebt wel door dat ik met de woorden aangenaam en fraai eigenlijk net het omgekeerde bedoel. Het is allerminst aangenaam om op die manier je zelfvertrouwen een flinke deuk te zien krijgen. Mocht er een examen bestaan: ‘Hoe zorg ik ervoor dat mijn boodschap geen impact heeft’, dan was je meteen geslaagd met deze tactiek om stil te spreken.

 

 

Afknapper 3: Je zegt 100 keer per dag tegen jezelf  'Ik ben niet interessant genoeg.'

 

Of nog een goede zin om jezelf de mond te snoeren is: ‘Ik ben geen goede spreker’.

 

Als je deze zin voor 100% gelooft, is de kans groot dat dit jouw waarheid wordt.
Je zal je ernaar gedragen waardoor je je nog onzekerder voelt als spreker.

 

Hierdoor ga je met je hele houding uitstralen: ‘Ik ben geen interessante spreker.’ Je spreken gaat heel waarschijnlijk wat binnensmonds en stil klinken. Je gaat misschien te snel spreken om ervan af te zijn.

 

Resultaat: je publiek haakt af en je boodschap komt niet over. Ook deze afknapper zorgt ervoor dat je niet gehoord wordt en dat je boodschap geen impact heeft. Het is eveneens de ideale manier om jezelf een minderwaardigheidsgevoel aan te praten.

 

 

Afknapper 4: Je zegt gewoon niets tijdens een belangrijke vergadering

 

Als je wilt dat je boodschap geen impact heeft is dit het allerbeste wat je kan doen: ZWIJGEN.

 

Je mond op slot doen en de sleutel heel ver weggooien.
Je laat gewoon niet van je horen. Je deelt je mening niet tijdens een meeting (ook al vind je van jezelf dat je toch wel een interessante kijk op de dingen hebt). En ook al voel je vanbinnen een enorme drang om te spreken… vooral negeren is jouw (overlevings)tactiek.

 

Ook al voel je je na verloop van tijd gefrustreerd omdat je niet durft uit te komen voor wat er vanbinnen leeft. Omdat je je niet gezien voelt. Omdat je weer een kans gemist hebt om promotie te maken. Omdat je je weer onzeker voelt over jezelf (want je beseft dat je spreekangst je enorm tegenhoudt om te groeien). 

 

Niets zeggen is de allerbeste methode om ervoor te zorgen dat je boodschap geen impact heeft, want er is gewoon geen boodschap die kan aankomen.    

 

 

Afknapper 5: Je spreekt tijdens een presentatie met een te hoge stem

 

Als mensen een groep moeten toespreken, tijdens een presentatie bijvoorbeeld, hebben ze vaak de neiging om met hun stem de hoogte in te gaan. Ze spreken dan net iets boven hun gemiddelde spreektoonhoogte.

 

Dit is niet alleen vermoeiend voor jouw stem, maar het is vooral onaangenaam om naar te luisteren voor je publiek. 

 

Hoe hoger je stem klinkt, hoe onzekerder je zal overkomen en hoe minder impact je boodschap heeft. Een te hoge stem keldert de overtuigingskracht van je boodschap.

 

 

Wil je weten wat nodig is om ervoor te zorgen dat je boodschap WEL impact heeft?

 

Als ik je nu eens vertel dat ook jij kan leren spreken met meer zelfvertrouwen en impact. 

Zet jouw eerste stappen naar spreken met meer impact in de online workshop "In 3 stappen naar meer spreekdurf en spreekkracht"

 

Deze workshop is voor iedereen die sterker in zijn schoenen wil staan als spreker en eindelijk stappen wil zetten naar meer spreekdurf en spreekkracht.

 


Hallo, ik ben Karen en ik help volwassenen om te durven spreken met impact zodat er geluisterd wordt. Ik train de spreker en de mens achter de spreker want met Innervoice maak ik een brug tussen spreektechniek (stem, dictie, intonatie) en persoonlijke ontwikkeling zodat je met meer zelfvertrouwen durft te spreken.


Hoe sterker jij je voelt, hoe krachtiger je boodschap overkomt.

Mensen weer bewust maken van hun eigen mogelijkheden op het vlak van spreken.

Daar ga ik voor.

 

Ik geef ook les aan de hogeschool LUCA School of Arts te Leuven, waar ik toekomstige acteurs leer het podium in te nemen met hun stem.

 


GRATIS E-BOOK

OVERWIN je spreekangst en word GEHOORD

 

❔ Voel je je onzeker over je stem en je manier van spreken?

❔ Heb je het gevoel dat je boodschap niet gehoord wordt, dat mensen niet echt luisteren wanneer jij aan het woord bent?

❔ Slaat de stress toe wanneer je moet spreken tijdens een vergadering of presentatie?

❔ Merk je tijdens een vergadering dat je jezelf inhoudt omdat je je mening niet durft uit te spreken?

Leer spreken met meer zelfvertrouwen en impact.