Hoe ga je om met kwetsbaarheid tijdens een spannend spreekmoment?

 

" Vulnerability is not winning or losing; it's having the courage to show up and be seen when we have no control over the outcome.

Vulnerability is not weakness; it's our greatest measure of courage."

Brené Brown

 

Met je stem in de wereld stappen en jouw waarheid spreken gaat vaak gepaard met kwetsbaarheid. Je stapt naar buiten met iets dat in je leeft. Je legt als het ware iets van jou in de wereld. Het liefst van al hoop je dat wat je net geuit hebt liefdevol gekoesterd wordt door de buitenwereld.

 

Als ik heel eerlijk ben is dat voor mezelf misschien wel het moeilijkste in het leven. Leren leven met mijn eigen kwetsbaarheid. Mijn eigen kwetsbare stukken. Die van een ander die kan ik makkelijker dragen. Dan lukt het mij om troost en steun te bieden. Om dat dikke, logge pak kwetsbaarheid mee te ondersteunen en de weg wat lichter te maken voor die ander. Maar mijn eigen kwetsbare stukken wegen op momenten dat ik ze opmerk en ze vooral liever niet wil voelen.

 

Bij mezelf, net als bij mijn klanten is die kwetsbaarheid gelinkt aan mezelf uiten. En dan heb ik het niet over koetjes en kalfjes, neen, iets dat diep vanbinnen leeft in mij en daar een vorm aan geven. Woorden voor vinden. Stem aan geven.

 

Voor heel wat mensen is dat enorm benauwend. Voor je mening uitkomen tijdens een vergadering. Je stem laten horen voor een volle zaal. Je plek innemen tijdens een meeting met een klant. Of een nieuwsbrief schrijven en de wereld insturen.

 

Mijn nieuwsbrieven de wereld insturen, voelt voor mezelf op één of andere manier nog erg kwetsbaar. Er is een deel in mezelf dat nu kei-hard roept: ‘Doe dat toch niet! Ben je gek. Je steekt je hoofd niet boven het maaiveld. Iedereen kan nu commentaar geven.

Ja, de angst om zichtbaar te zijn en in de wereld te stappen is niet alleen het thema van mijn cliënten, maar ook mijn eigen thema. Mijn woorden kenbaar maken, vraagt van mijn kant heel wat zelfzorg. Om deze nieuwsbrief klaar te maken en te verzenden moet ik heel goed zorg dragen voor al die kwetsbare stukken in mezelf die doodsbang zitten te bibberen en het liefst van al niet spreken.

 

Durf jij je hoofd uit te steken en je stem te laten horen?
Durf jij je hoofd uit te steken en je stem te laten horen?

 

Meestal wil je dat kwetsbare gevoel dat gepaard gaat met onrust, onzekerheid, angst niet voelen. Je wilt deze vervelende gevoelens het liefst van al zo snel mogelijk weg. Je zoekt een oplossing.

 

Ik heb lange tijd geen nieuwsbrieven verstuurd. Gewoon omdat ik dat te eng vond. Het idee alleen al dat mensen mijn woorden kunnen lezen en daar iets van kunnen vinden, vond ik verschrikkelijk. Mijn oplossing was vermijden en dus geen brieven versturen. Lekker veilig.

 

Bij mijn klanten die eveneens worstelen met durven hoorbaar en zichtbaar zijn, zijn de meest voorkomende oplossingen zichzelf inhouden en niet spreken. Of wel spreken, maar snel, snel hun verhaal aframmelen. Of heel stil gaan spreken. Of zo weinig mogelijk contact maken met hun luisteraars. Of een aangepaste versie van hun verhaal vertellen.

 

Misschien herken je bij jezelf wel een aantal van deze ‘oplossingen’. Het gevolg hiervan is dat je boodschap niet overtuigend overkomt en dat jij je na afloop nog onzekerder voelt. De kans is groot dat je de volgende keer tijdens een vergadering dubbel zoveel zenuwen ervaart en dat je verhaal er met bibberende stem uitkomt, waardoor je nog onzekerder wordt dan je al was. En zo sukkel je in een vicieuze cirkel waar je maar moeilijk uitgeraakt.

 

Ik hoor je al zeggen: ‘Ja maar dat is wat er altijd gebeurt. Ik kan dat niet tegenhouden die ‘foute’ oplossingen. Zodra ik me kwetsbaar voel en die onrust ervaar in mezelf dan houd ik me vanzelf in.’ Ik begrijp dat je dit denkt. Maar besef, je kan dit NOG niet tegenhouden.

 

Kwetsbaarheid heeft te maken met de kwetsuren die je in je leven oploopt.

 

Bij al mijn klanten liggen de kwetsuren rond de thema’s zichtbaar zijn, jezelf zijn, je stem laten horen, anders zijn, …  Deze kwetsuren die je bij je draagt, zorgen ervoor dat je je als volwassene in bepaalde situaties heel erg onzeker, onrustig of angstig voelt. Alsof deze gekwetste delen in jezelf in die situaties weer wakker worden en je waarschuwen dat je je in een situatie bevindt waarin je mogelijks weer gekwetst kan worden, net als toen.

 

De sleutel ligt hem in het leren omgaan met deze kwetsbaarheid. Leren zorgdragen voor jezelf op het moment dat je je kwetsbaar voelt (en als het tijdens nog niet lukt dan zeker na afloop). Dat heb je meestal niet geleerd in je leven.

Zoals ik in het begin schreef, kun je waarschijnlijk goed zorgen voor de ander als deze zich kwetsbaar voelt, maar zorg je onvoldoende voor jezelf als je je onzeker voelt.

 

Stel je moet het woord nemen in een vergadering, maar je struikelt de ganse tijd over je woorden omdat je erg nerveus bent. De kans is groot dat je je na afloop diep schaamt en gelooft dat je het niet waard bent om deze job uit te oefenen. Er ontstaat een interne dialoog waarin je jezelf nog wat dieper de grond inboort waardoor er op het einde van de dag niet veel overschiet van je zelfvertrouwen.

 

Zelfzorg voorafgaand, tijdens en na afloop van een uitdagend spreekmoment is essentieel om uit deze vicieuze cirkel te geraken. De laatste jaren weet ik steeds beter hoe ik voor mezelf kan zorgen op kwetsbare momenten. Waardoor ik minder en minder in schaamte verval maar sneller weer fier rechtop loop en nieuwe uitdagingen aanga.

 

Een heel mooi voorbeeld van kwetsbaarheid vind ik Patti Smith die op de uitreiking van de nobelprijs een prachtig nummer brengt van Bob Dylan en voor alle prominente aanwezigen door haar tekst valt. Ze valt letterlijk stil en vraagt het orkest om een stuk te hernemen.

 

Mijn dochtertje is helemaal gebiologeerd door dat filmpje. Ze vraagt me vaak om het nog eens op te zetten en vooral het moment dat Patti Smith door haar tekst valt, vindt ze fascinerend. Door deze misstap voelt Patti Smith zich helemaal gefaald. Maar ze wordt tijdens dit ganse gebeuren niet uitgejouwd door de menigte. Meer zelfs ze krijgt een staande ovatie. In The New Yorker beschrijft ze hoe ze de volgende ochtend werd aangesproken in haar hotel.

 

‘When I arose the next morning, it was snowing. In the breakfast room, I was greeted by many of the Nobel scientists. They showed appreciation for my very public struggle. They told me I did a good job. I wish I would have done better, I said. No, no, they replied, none of us wish that. For us, your performance seemed a metaphor for our own struggles.’

 

Het bewijst nog maar eens hoe streng we voor onszelf zijn op kwetsbare momenten. Terwijl dit voor anderen helemaal geen falen is. Onze kwetsbaarheid is net een krachtige spiegel waarin we herinnerd worden aan onze eigen worstelingen en menselijkheid. Kwetsbaarheid heeft een enorme kracht in zich, zoals Brené Brown al zo vaak heeft geschreven.

 

 

Kwetsbaarheid is een deur naar een dieper laagje van onszelf

 

Ikzelf vind de momenten waarin we in kwetsbaarheid rondwentelen en dit mogen laten zijn vaak interessante, transformerende momenten. Alsof kwetsbaarheid een deur is naar een dieper laagje in onszelf. Een laagje dat ons dichter naar onze kern brengt. Een laagje waarin we in staat zijn om ons dieper te kunnen verbinden met onszelf. Een laagje waarin we in staat zijn om ons op een dieper niveau te verbinden met anderen.

 

Maar dat verbinden is slechts mogelijk als we eerst leren omgaan met deze kwetsbaarheid. Als we stoppen met ervan weg te vluchten.

 

In haar bestseller ‘De kracht van kwetsbaarheid’ beschrijft Brené Brown op een bepaald moment dat ze voor ze een podium opstapt een kwetsbaarheidsgebedje maakt. Dit gebedje luidt als volgt: ‘Geef me de moed om mezelf echt te laten zien.

 

Dat is exact waar kwetsbaarheid voor mij over gaat. De moed hebben om jezelf te laten zien zoals je werkelijk bent met al je plussen en minnen. De moed hebben om jezelf op je eigen unieke manier in de wereld te zetten, ook al ben je niet perfect.

 

Dat is waar stemwerk voor mij over gaat. Mensen weer laten geloven in hun eigen manier van zijn zodat ze op een krachtige manier met hun unieke stem in de wereld durven te stappen.

 

Wil je graag leren hoe ook jij kan omgaan met je kwetsbaarheid als je het woord moet nemen zodat je jezelf durft te laten zien en horen zoals je werkelijk bent?
Hoe je voor jezelf kan zorgen tijdens een spannend spreekmoment?
Hoe je een spreker kan worden die overtuigingskracht en zelfvertrouwen uitstraalt?

 

Zet jouw eerste stappen naar spreken durf en impact.

Schrijf je in voor de online workshop "In 3 stappen naar meer spreekdurf en spreekkracht". 

 

Ontmoeten we elkaar daar?

Karen


Hallo, ik ben Karen en ik help volwassenen om te durven spreken met impact zodat er geluisterd wordt. Ik train de spreker en de mens achter de spreker want met Innervoice maak ik een brug tussen spreektechniek (stem, dictie, intonatie) en persoonlijke ontwikkeling zodat je met meer zelfvertrouwen durft te spreken.


Hoe sterker jij je voelt, hoe krachtiger je boodschap overkomt.

Mensen weer bewust maken van hun eigen mogelijkheden op het vlak van spreken.

Daar ga ik voor.

 

Ik geef ook les aan de hogeschool LUCA School of Arts te Leuven, waar ik toekomstige acteurs leer het podium in te nemen met hun stem. 


GRATIS E-BOOK

OVERWIN je spreekangst en word GEHOORD

 

❔ Voel je je onzeker over je stem en je manier van spreken?

❔ Heb je het gevoel dat je boodschap niet gehoord wordt, dat mensen niet echt luisteren wanneer jij aan het woord bent?

❔ Slaat de stress toe wanneer je moet spreken tijdens een vergadering of presentatie?

❔ Merk je tijdens een vergadering dat je jezelf inhoudt omdat je je mening niet durft uit te spreken?

Leer spreken met meer zelfvertrouwen en impact.