Groeien, ook als spreker, kan verdomd lastig zijn

 

Groeien op eender welk vlak kan lastig zijn. Ook als spreker.
Je zal stappen moeten zetten buiten je comfortzone en dat voelt steeds onwennig.

Lees in deze blog welke bergen Kat en Rebecca beklommen hebben tijdens hun groeiproces als spreker.

 

Je hebt het zelf vast ook al ervaren, maar groeien op eender welk vlak, kan lastig zijn. Het is alsof je meerdere bergen moet beklimmen waarvan je nog niet weet of je erin zal slagen de top te bereiken. Zo’n beklimming verloopt soms vlot, maar even vaak zal het werken zijn. Je zal je stevig moeten inspannen om het nieuwe pad te bewandelen en dit te leren volhouden. En je zal niet één maar hoogstwaarschijnlijk een aantal bergen, de ene al minder hoog dan de andere, moeten beklimmen als je verandering wil aanbrengen in vastgeroeste patronen.

 

Ook als spreker. Want voor jou als spreker geldt ook: je kan alleen groeien als je uit je comfortzone komt. Maar buiten je comfortzone verlaat je bekend terrein en begeef je je op nog onontgonnen paden. Volstrekt normaal dus, dat je je hier in het begin onzeker en onwennig voelt. Mocht het vertrouwd en comfortabel aanvoelen, dan zit je gewoon gezellig in je comfortzone. Groeien en nieuwe dingen leren mag dus lastig zijn, ook als je wil groeien als spreker. 

 

Zo ook bij Kat, een jonge vrouw met een zachte, ingetogen stem. Ze heeft een breekbare verschijning. Maar anderzijds heeft ze diep vanbinnen een eigenzinnige kracht in zich. Ze durft anders te kijken naar de wereld, heel wat zaken in vraag te stellen. Maar ze heeft geleerd om dit anders zijn en anders denken te verstoppen. Ze heeft geleerd een muur rondom zichzelf en anderen te bouwen. Het niet spreken en haar stem inhouden is een tweede natuur geworden en voelt enorm veilig. Voor Kat is haar stem gebruiken een enorme opgave. Het liefst van al zwijgt ze en plaatst ze zich in heel wat situaties in een observerende rol. De rol van niet spreker. 

 

Maar anderzijds merkt ze ook dat dit patroon haar enorm beperkt in het leven en bij het uitoefenen van haar job. Er schuilt binnen in haar een groot verlangen om wél te spreken. Om wat er in haar leeft wél om te zetten in woorden. Om wél verbinding te maken met anderen door middel van haar stem. 

 

Haar stemkracht toelaten is in het begin enorm eng. Tijdens de eerste sessie dat we haar stem uit haar comfortzone proberen te lokken, klapt Kat dicht. Ze geraakt de berg die hoort bij groeien maar moeilijk over. Haar oude patroon neemt het helemaal over. Zichzelf laten horen en haar stem kracht geven voelt zo onwennig en onveilig dat haar ganse systeem bibbert en beeft. Het liefst van al wil ze terug naar haar veilige comfortzone. Maar ze leert gaandeweg in de sessies dat dit onwennige gevoel er mag zijn. Het hoort erbij. Het bibberen en angstig zijn is een normale reactie van je innerlijke systeem. 

 

Als je een grote stap zet uit je comfortzone wordt het onderliggende gevoel van onveilig zijn (wat ze heel goed kent) getriggerd. Kat leert om bij dit gevoel te blijven, het de nodige ruimte te geven en er niet meer van weg te vluchten. Ze ontdekt gaandeweg dat je ondanks het onwennige gevoel, erin kan slagen om krachtig het woord te nemen. Een deel in jou kan angstig zijn en toch kan je tegelijkertijd een krachtige spreker zijn. Beiden kunnen perfect naast elkaar bestaan. 

 

Na verloop van tijd lukt het haar steeds beter om haar stem tijdens de sessies te laten horen. Ze slaagt erin om het gevoel van onveiligheid om te zetten naar een gevoel van meer veiligheid. Deze stap van onveilig voelen naar veiligheid, van angst naar meer vertrouwen, komt niet vanzelf. Hier gaat grondig binnenwerk aan vooraf. Door middel van bijvoorbeeld delenwerk leert Kat meer vertrouwen te krijgen in zichzelf en beseft ze steeds meer dat het nu veilig is om haar stem te laten horen. Gaandeweg merkt ze dat er een enorme kracht in haar stem huist. Een kracht die ze lange tijd niet aangeboord heeft. 

 

 

Nog later slaagt Kat erin om in elke sessie die krachtige stem terug te vinden en toe te passen tijdens verschillende spreekmomenten. Binnen de veilige vier muren van mijn praktijk slaagt ze erin om uit haar comfortzone te komen en ontdekt ze weer dat ze een krachtige vrouw is met een krachtige stem. De eerste grote berg heeft ze moedig beklommen.  

 

Zoals ik in het begin reeds zei, moeten we binnen een groeiproces vaak meerdere bergen beklimmen, willen we oude belemmerende patronen ombuigen naar nieuwe patronen. Een andere grote berg, die heel wat van mijn cliënten tegenkomen, is de stap om het geleerde te gaan toepassen in het dagdagelijkse leven. Deze stap voelt in het begin eveneens wat onwennig en onveilig. Maar ook deze keer hoort het er gewoon bij.

 

Groeien is regelmatig lastig en gaat niet vanzelf. Ook al hopen en verwachten we soms van wel. We geloven dat als iets moeilijk gaat het niet voor ons is weggelegd en we gooien de handdoek in de ring. We stoppen met leren en kruipen teleurgesteld terug naar onze comfortzone. Want dat voelt vertrouwd en veilig. Maar je kan leren om goed voor jezelf te zorgen, als je stappen zet uit het veilige gebied. Het vraagt heel veel moed om te groeien, om nieuwe dingen te leren en deze dan ook nog te veranderen in je dagdagelijkse leven. Ook van Kat. Maar ook deze berg leert ze dapper beklimmen. Stap voor stap krijgt ze weer vertrouwen in de kracht van haar stem en stilaan neemt ze weer haar spreekruimte in op haar werk. 

 

Zo ook bij Rebecca.

 

Zij volgt het groepstraject ‘Grow as a speaker’. Ook hier komen de deelnemers op een bepaald moment bij de angst om het geleerde te gaan toepassen in hun gewone leven tegen. Ik herinner me nog dat ze zei dat doordat ze doorheen het ganse traject telkens wordt uitgenodigd om kleine stappen te zetten uit haar comfortzone (waarvan ze eerst dacht dat ze deze nooit zou kunnen of durven zetten), ze steeds meer vertrouwen krijgt in zichzelf en in het feit dat ook zij oude patronen kan veranderen. Ze leert om elke keer opnieuw de beklimming van de berg, die hoort bij groeien aan te gaan en ook effectief over de berg te geraken. 

 

Ze leert eveneens om goed voor zichzelf te zorgen als ze in dat spannende gebied buiten de comfortzone terechtkomt. Ze kan zichzelf ondertussen geruststellen en aanmoedigen om door te gaan. Net als Kat leert ze haar angst onder ogen te zien en beseft ze dat ze tegelijkertijd ook krachtig en moedig kan zijn. 

 

Rebecca slaagt erin om het zelfzekere spreekgedrag buiten de veilige muren van het groepstraject toe te passen. Ik kreeg laatst een berichtje van haar, dat ze net nog een presentatie had gegeven voor haar collega’s en dat ze dit met rust en vertrouwen heeft kunnen doen. Ze had dit voor het groepstraject nooit voor mogelijk gehouden. 

 

Ben jij ook benieuwd naar hoe jij de lastige bergen op je pad als spreker kan beklimmen? Verlang je ernaar om te groeien als spreker van angst naar vertrouwen, van onzekerheid naar kracht? Wil jij ook de kracht van je stem herontdekken? 

 

Dinsdag 17 september richt ik opnieuw de gratis online workshop ‘In drie stappen naar meer spreekdurf en spreekkracht’ in. Tijdens deze workshop krijg je de kans om kennis te maken met mijn manier van werken en ontdek je wat er nodig is om met meer vertrouwen en impact het woord te nemen. Heb je interesse? Schrijf je dan hier in. 

 


Ik kijk er alvast naar uit je te ontmoeten.

 

 

Hallo, ik ben Karen en ik help volwassenen om te durven spreken met impact zodat er geluisterd wordt. Ik train de spreker en de mens achter de spreker want met Innervoice maak ik een brug tussen spreektechniek (stem, dictie, intonatie) en persoonlijke ontwikkeling zodat je met meer zelfvertrouwen durft te spreken.


Hoe sterker jij je voelt, hoe krachtiger je boodschap overkomt.

Mensen weer bewust maken van hun eigen mogelijkheden op het vlak van spreken.

Daar ga ik voor.

 

Ik geef ook les aan de hogeschool LUCA School of Arts te Leuven, waar ik toekomstige acteurs leer het podium in te nemen met hun stem.