Denk jij 'Yes' of 'Oh neen' wanneer de zenuwen door je lijf gieren?

Je gaat zo meteen een presentatie geven of het woord nemen in een belangrijke vergadering.

 

De zenuwen gieren door je lijf. Je hartslag versnelt. Je ademhaling wordt hoger en oppervlakkiger. Je begint te zweten. Je krijgt klamme handen. Je voelt je rood worden. Het voelt alsof elke cel in je lijf adrenaline ademt. Het lijkt alsof je alle controle over jezelf verliest. Je lichaam functioneert niet zoals anders. Je kunt niet meer helder denken. Je verliest het contact met je publiek. De stress overmeestert je volledig.
Je denkt ‘Oh neen’ …

 

 

De 'Oh neen' overtuiging

Ikzelf heb lange tijd enorm veel last gehad van zenuwen als ik voor een publiek moest spreken. Alle symptomen die ik hierboven opsomde, voelde ik door mijn lijf daveren. Ik heb heel lang gedacht dat mijn voorstelling of presentatie al bij voorbaat ‘gefaald’ was omdat ik deze symptomen had. ‘Waarom kan ik niet gewoon rustig en ontspannen op dat podium staan?’, vroeg ik mezelf af, ‘Dan pas kan ik een goede spreker of performer zijn.’. Mijn overtuiging was toen dat zenuwen gelijkstonden aan een mislukte presentatie.

Ik ben niet de enige die zo denkt. Ik merk in mijn praktijk dat heel wat mensen met spreekangst deze koppeling hebben gemaakt:

 

Stress-symptomen = controle verliezen = mislukte presentatie

 

 ‘Oh neen’, als ik stress ervaar dan ben ik gedoemd om een slechte presentatie te geven. Dan kan ik niet meer goed presteren.’.

  Als je met deze overtuiging rondloopt, is het alsof er een mega-alarmsysteem aan het werk is in je lijf dat bij het minste ‘stress-je’ dat voelbaar is heel luid begint te brullen:

 

Stress gedetecteerd = presentatie is bij voorbaat mislukt

 

Met deze foute koppeling zal je allesbehalve stevig in je schoenen staan als je een publiek moet toespreken. Je zal met trillende stem je presentatie verderzetten. Je kan niet meer helder denken. Je ademhaling geraakt in de knoop. Al deze symptomen maken je nog onzekerder en tot overmaat van ramp worden bovenstaande overtuigingen hierdoor nog maar eens bevestigd en steviger ingeprent.

 

Oh neen, dit gaat weer niet lukken.
Oh neen, dit gaat weer niet lukken.

Van waar komt die 'Oh neen' overtuiging?

Op het moment dat je deze enorme dosis energie voor het eerst door je aderen voelt stromen, bijvoorbeeld tijdens je eerste spreekbeurt, weet je niet wat je overkomt en is de kans groot dat deze overtuiging jouw  waarheid wordt:

 

Stress-symptomen = te overweldigend = niet meer goed kunnen functioneren

 

Stel dat er toen iemand was geweest die kon kaderen wat je toen voelde en je kon geruststellen. Dat het normaal is dat je deze lichamelijke sensaties voelt als je een publiek moet toespreken. Dat je lichaam zich klaar maakt om een uitdagende prestatie neer te zetten. Dat je rustig je tijd mag nemen voor je start en vooral dat je ondanks de zenuwen toch een goede spreekbeurt of presentatie kan geven. Door deze geruststellende tegenstem zou er een veel constructievere overtuiging  zijn ontstaan.

 

Ik geef je het voorbeeld van mijn jongste zoon. Ondertussen al zeer gedreven in het geven van spreekbeurten, maar ik herinner me nog de allereerste keer dat hij een spreekbeurt moest geven. Ik hoor hem nog zeggen, een beetje in paniek: ‘Mama, ik ben zo zenuwachtig. Ik ga het niet kunnen.’. Ik heb hem toen uitgelegd wat er in je lijf gebeurt en dat het normaal is dat hij zenuwen voelt. Dat het ok is dat hij het spannend vindt, maar dat hij ondanks de zenuwen toch een goede spreekbeurt kan geven. Toen hij na school thuiskwam en ik hem vroeg hoe het geweest was, zei hij: ‘Ik was heel zenuwachtig. Maar ik heb het kei-goed gedaan.’. Sindsdien vindt hij spreekbeurten geven nog altijd spannend, maar ook heel leuk om te doen en kijkt hij er altijd naar uit.

Hij heeft een juiste koppeling kunnen maken met een stimulerende ‘Yes’ - overtuiging als gevolg:

 

 Stress-symptomen = normaal = toch een goede presentatie geven

 

 

hoe ga je Van 'Oh neen' naar 'yes'?

Om met meer zelfvertrouwen en rust het woord te kunnen nemen is het absoluut noodzakelijk dat je je bewust wordt van je oude, belemmerende koppeling en ze vervangt door een nieuwe, meer helpende koppeling.

 

Hoe kan je de negatieve lading die je hebt gekoppeld aan zenuwen loslaten?
De stress symptomen zijn een puur lichamelijke sensatie. Wij zelf hebben er een negatief verhaal aan gekoppeld. Eens je leert  deze intense lichamelijke sensaties anders te gaan interpreteren, eens je ze koppelt aan een positief verhaal, word je rijkelijk beloond met een  ‘Yes’-gevoel. Waardoor je ondanks de zenuwen  ervan overtuigd bent dat je toch een goed spreekmoment kan neerzetten. Je gaat je spreekuitdaging met meer zelfvertrouwen aan.

 

Bruce Springsteen is duidelijk een Yes-er. Ik las laatst in een boek dat de bekende zanger dit zegt over zijn lichamelijk sensaties vlak voor hij het podium betreedt:

 

Vlak voordat ik het podium op ga, slaat mijn hart iets sneller, mijn handen zweten een beetje, mijn benen worden gevoelloos alsof ze slapen… en vervolgens krijg ik een strak gevoel diep in mijn maag dat in het rond begint te tollen. Wanneer ik die gevoelens krijg, weet ik dat ik er zin in heb, boordevol energie zit en klaar ben om het podium op te gaan.’

 

 

welke koppeling heb jij gemaakt'?

Ben jij een ‘Oh neen-er’ of een ‘Yes-er’ als je het woord moet nemen in een groep?

En hoe anders zou het zijn als je bij aanvang van je presentatie de adrenaline door je lijf zou voelen stromen én tegelijkertijd zou kunnen denken: ‘Ik ben er klaar voor!’?

 

Wil je net als Bruce Springsteen leren hoe je overeind kan blijven voor én tijdens een belangrijk spreekmoment en een Yes kan voelen?  

Wil je leren hoe je met overtuigingskracht en duidelijkheid jouw boodschap kan brengen? 

 

Dan nodig ik jou van harte uit voor de online workshop "In 3 stappen naar meer spreekdurf en spreekkracht."

 

Deze workshop is voor iedereen die sterker in zijn schoenen wil staan als spreker en eindelijk stappen wil zetten naar meer spreekdurf en spreekkracht. 

Je ontdekt er wat nodig is om je angst om te spreken te tackelen én je logt uit met praktische vaardigheden, kennis en waardevolle tips waar je onmiddellijk mee aan de slag kan.  


Hallo, ik ben Karen en ik help volwassenen om te durven spreken met impact zodat er geluisterd wordt. Ik train de spreker en de mens achter de spreker want met Innervoice maak ik een brug tussen spreektechniek (stem, dictie, intonatie) en persoonlijke ontwikkeling zodat je met meer zelfvertrouwen durft te spreken.


Hoe sterker jij je voelt, hoe krachtiger je boodschap overkomt.

Mensen weer bewust maken van hun eigen mogelijkheden op het vlak van spreken.

Daar ga ik voor.

 

Ik geef ook les aan de hogeschool LUCA School of Arts te Leuven, waar ik toekomstige acteurs leer het podium in te nemen met hun stem. 


GRATIS E-BOOK

OVERWIN je spreekangst en word GEHOORD

 

❔ Voel je je onzeker over je stem en je manier van spreken?

❔ Heb je het gevoel dat je boodschap niet gehoord wordt, dat mensen niet echt luisteren wanneer jij aan het woord bent?

❔ Slaat de stress toe wanneer je moet spreken tijdens een vergadering of presentatie?

❔ Merk je tijdens een vergadering dat je jezelf inhoudt omdat je je mening niet durft uit te spreken?

Leer spreken met meer zelfvertrouwen en impact.