De enige weg voor je stem is naar buiten

De enige weg voor je stem is naar buiten

 

Ik word niet gehoord.

Dit is één van de meest voorkomende zinnen die ik hoor in mijn praktijk. 

Samen met Ze luisteren niet naar wat ik zeg en Mijn boodschap komt niet over.

 

Doorheen de jaren heb ik gemerkt dat bijna iedereen die worstelt met niet gehoord worden hetzelfde gedrag stelt waardoor hun boodschap niet overkomt. Personen die hun boodschap niet voldoende luid en duidelijk overbrengen, hebben vaak de neiging om zich in te houden. Ze houden hun stemgeluid letterlijk binnen en projecteren hun stem onvoldoende naar buiten. Ze zijn zich niet bewust van dit belemmerende patroon waardoor ze op deze manier blijven spreken en telkens opnieuw niet gehoord worden.

 

Wat ik leerde van een Franstalige cliënte

 

Eén van de belangrijkste regels voor een krachtige stem is: je stem moet naar buiten.

Zo simpel is het. Nu, ik snap dat dàt juist niet altijd zo simpel is, maar je begrijpt wat ik wil zeggen. Laatst gebruikte een Franstalige cliënte tijdens een stemsessie een woord dat perfect beschrijft wat het naar buiten brengen van je stem echt betekent.

 

Met haar Franse élan zei ze: ‘Ik snap het! Ik moet mijn stem externaliseren.’.

Dat is inderdaad precies wat je moet doen.  Externaliseren, je stem naar buiten projecteren.

 

Een beetje wetenschap over ons gehoor

Je mag je stem externaliseren zelfs ook letterlijk nemen.
Want ons stemgeluid bestaat uit geluidsgolven die we weliswaar niet kunnen zien, maar die worden opgevangen door ons trommelvlies.  

 

De geluidsgolven leggen een hele weg af vooraleer ze door onze hersenen vertaald worden naar geluid.

 

Eens voorbij het trommelvlies, worden de geluidsgolven doorgegeven aan de gehoorbeentjes. Deze geven de trillingen op hun beurt door aan het slakkenhuis. De trilhaartjes in ons slakkenhuis sturen via je zenuwen een signaal naar je hersenen en daar worden de geluidsgolven vertaald naar geluid. Ingenieus, niewaar?

 

Jouw boodschap start dus met trillingen die in jouw lichaam ontstaan en vervolgens als geluidsgolven de buitenwereld in gestuurd worden tot bij het oor van je luisteraar. Het oor van je luisteraar verwerkt daarna de geluidsgolven tot geluid.

 

Wat jij niet naar buiten brengt, kan niet binnenkomen bij je gesprekspartner.

 

De beweging van binnen naar buiten is essentieel om gehoord te worden. Zonder deze beweging kunnen we onmogelijk onze boodschap duidelijk overbrengen. Toch hebben we deze beweging vaak verleerd.

 

De wegwijzers in je lijf tonen je stem de weg naar buiten

 

Het is alsof er in je lijf overal pijlen zijn aangebracht die je stem de weg naar de uitgang wijzen. Die weg moet je stem afleggen, wil je gehoord worden. Je moet je stem letterlijk de buitenwereld in sturen.

 

Beeld je in dat je een inwendige koker hebt in je lijf die start vanaf je buik/middenrif en doorheen je borstkas loopt, langs je keelholte door je mondholte, tot aan de uitgang van je mondholte. Hier gaat deze inwendige koker over in een uitwendige koker en loopt hij door tot bij je luisteraar. Deze koker beschrijft heel goed de weg die je stem (lees geluidsgolven) moet afleggen. Namelijk van binnen vanuit je buik naar buiten tot bij je luisteraar.

 

Je stem projecteren tot bij je luisteraar noemen we stemprojectie. Je bewust worden van deze stemprojectie helpt je al een heel eind op weg om een betere spreker te worden.

Want heel vaak doen we het omgekeerde. We houden onze stem binnen waardoor we binnensmonds klinken of te stil spreken. Met gevolg dat onze boodschap niet goed gehoord wordt.

 

De eindbestemming van je stem is je luisteraar

 

Om een betere spreker te worden is het nodig om je bewuster te worden van de eindbestemming van je stem, met name je luisteraar of luisteraars.

Door je te focussen op de afstand die je stem moet afleggen geven je hersenen bij wijze van spreken vanzelf de juiste signalen aan al je spieren om samen te werken en een draagkrachtig stemgeluid te produceren. Dan pas zal je je stem voldoende projecteren en klinkt je boodschap luid en duidelijk.

 

Richt je stem tot de laatste rij als je een groep toespreekt. Tijdens een 1 op 1 gesprek richt je je tot net achter je luisteraar. En maak oogcontact. Door écht te kijken naar je gesprekspartner of je publiek heb je meer kans dat je stemgeluid ook effectief aankomt.

 

 

Een tip vanuit het theater

 

Wil je beter gehoord worden, sta even stil bij je eigen stemgeluid en vraag je af: ‘Geraakt mijn stem (geluidsgolven) echt tot bij mijn luisteraar?’.

Want dat is essentieel om iets in beweging te brengen in het oor van die persoon en om gehoord te worden.

 

Het kan je helpen om de geluidsgolven die je produceert te visualiseren. Beeld je eens in dat deze golven een kleur zouden hebben. Bijvoorbeeld rood. Zie je deze rode golven tot bij je luisteraar bewegen? Raken ze je luisteraar? Of vallen ze onderweg stil? Komt je boodschap écht aan tot bij je luisteraar of niet? Wordt je boodschap écht gehoord of niet?

 

In mijn theateropleiding kreeg ik de tip om de zaal waarin ik zou optreden vooraf al eens te ademen. Ik oefende om vanop het podium de ganse zaal te vullen met mijn adem.

Het klinkt misschien raar, maar hierdoor werd ik mij veel bewuster van de afstand die ik met mijn adem en dus met mijn stem diende te overbruggen om door de ganse zaal gehoord te kunnen worden.

 

Want zeg nu zelf, niets zo vervelend voor een luisteraar als een spreker die zijn boodschap binnenhoudt en niet duidelijk overkomt, toch?

 

Mijn innerlijke juf kan het niet laten om je nu te vragen: wat hebben we geleerd vandaag? 😉
Waar zal je de volgende keer aan denken wanneer je het woord neemt?

Breng die stem naar buiten! Externaliseer. Visualiseer je geluidsgolven tot bij je luisteraar. Adem de ruimte waar je zal spreken.

 

Ik wens je veel succes.

Karen