Gebruik jij je stem als een krachtig instrument?

Je stem is een enorm krachtig instrument.

Met je stem zet je jezelf neer in de wereld.  Via je stem breng je naar buiten wat er binnen in je leeft. Met je stem neem je een ruimte in of net niet. Met je stem zorg je ervoor dat je boodschap impact heeft of net niet. Met je stem kan je mensen in beweging brengen of net niet.

 

Maar vaak zijn we vergeten hoe we onze stem op een krachtige manier kunnen gebruiken. Op een krachtige manier stemgeven is nochtans een heel natuurlijk gegeven. Kijk maar naar je eerste schreeuw. Als pasgeborene liet je je stem luid en duidelijk klinken. Je hield jezelf niet in. Je vulde (als alles goed ging natuurlijk) de ganse ruimte met je stemgeluid.

En laat net dat hetgene zijn dat we vaak afgeleerd hebben.

We weten niet meer hoe we met onze stem een ruimte kunnen vullen en bijgevolg krachtig kunnen overkomen.

 

Ik geraak met mijn stem niet tot het einde van de zaal.

Mijn stem voelt vermoeid aan na een dag spreken.

Ik krijg vaak de opmerking dat ik onduidelijk spreek.

Mensen luisteren niet als ik spreek.

Ik spreek te stil.

Ik heb het gevoel geen controle te hebben over mijn stem als ik een publiek moet toespreken.

Ik spreek zo saai en weet niet hoe ik dit moet veranderen.

Ik word niet gehoord tijdens een vergadering.

Als ik last heb van stress, dan geraakt mijn ademhaling in de knoop.

Als ik het woord neem dan haken mensen al na 5 minuten af.

 

Als je je herkent in één of meerdere bovenstaande zinnen, dan gebruik je je stem NOG niet als een krachtig instrument.

Maar wat je NOG niet kunt, dat kan je leren.

 

Hoe vaak heb ik mensen in mijn coachings en trainingen niet horen zeggen: ‘Ik wist niet dat ik zo’n krachtige stem had.’.

Na jarenlange ervaring weet ik ondertussen dat IEDEREEN op een krachtige manier kan leren stemgeven. Iedere mens heeft alle mogelijkheden in zich om zijn stem te laten klinken zodat wat hij zegt gehoord wordt. Zodat spreken weer ontspannen kan verlopen.

 

Wil ook jij graag je stemtechniek verbeteren en je mogelijkheden uitbreiden zodat je een krachtige spreker wordt?

 

Eind januari 2018 organiseer ik een workshop stemtraining:

 

‘Je stem als krachtig instrument.’

 

 In kleine groep (max. 4 deelnemers) werk je 5 vrijdagvoormiddagen intens aan je stem zodat je deze leert te gebruiken als een krachtig instrument. Je krijgt weer controle over je adem, je stem en je spreken zodat je boodschap duidelijk overkomt en jij een zelfzekere spreker wordt.