Je 'klein' denken dient je spreken niet.

Loop jij ook rond met de lijfspreuk: ‘Ik ben geen boeiende spreker en ik zal dat ook nooit worden.'. Wel dan is de kans erg groot dat jij inderdaad NOOIT een boeiende spreker zal worden. 

 

Stel dat een topsporter voor hij aan een belangrijke wedstrijd begint, denkt: ‘Ik ben geen goede sporter en ik zal nooit een goede sporter worden. Al die anderen kunnen het veel beter.’. Hoe gaat hij zijn wedstrijd spelen denk je? Ook hier is de kans groot dat hij geen topprestatie gaat neerzetten en dus GEEN overwinning behaalt.

 

Vandaar dat mental coaching binnen topsport essentieel is. Door een topsporter mentaal sterker te maken, in combinatie met een uitstekende fysieke training, kan hij of zij een topprestatie leveren.

 

Onderstaande quote beschrijft goed wat ik bedoel.

“Considering top players today, there is very little difference in talent or training intensity. It’s the difference in mental capacities that will determine who the real winners are. ”    Sven Goran Eriksson

 

Je kan het woord ‘top player’ vervangen door ‘top speaker’.      

Want bovenstaande quote geldt ook voor jou als spreker. Hoe je denkt over jezelf als spreker bepaalt mee of jij een topprestatie op het vlak van spreken kan neerzetten. Je denken bepaalt dus mee of je luid en duidelijk gaat spreken en of je boodschap overtuigend aankomt bij je luisteraars.

 

Mental coaching is dan ook essentieel als je vol zelfvertrouwen en impact wil leren spreken. Als je onzeker bent over jezelf als spreker en niets wijzigt in je denken, dan mag jij nog zo hard werken aan je stem of spreken of aan je presentatievaardigheden, in de kern blijf je onzeker over jezelf als spreker en ga je dus nooit je boodschap krachtig kunnen overbrengen.

 

Ik weet nog toen ik pas startte als stem- en presentatiecoach en ik kreeg een hooggeplaatste man (bij vrouwen had ik hier blijkbaar minder last van) als klant, dan schoot er bij mij een mechanisme aan waardoor ik mezelf niet goed kon uitdrukken. Ik begon stiller en onrustiger te spreken. Ik was erg onzeker over mijn capaciteiten en durfde niet te laten zien wat ik in huis had. Ik plaatste mezelf onder deze persoon. De onderliggende gedachte was: ‘Oei, zo’n succesvolle man (en ik nog zo jong) die ga ik (met mijn beperkte ervaring) zeker niet kunnen helpen.’. Ik maakte hierdoor mezelf zoveel kleiner dan ik werkelijk was. Ondertussen heb ik (gelukkig maar) deze overtuiging al jaren achter mij kunnen laten waardoor ik nu met zelfvertrouwen eender wie kan helpen om te leren spreken met impact.

 

Wat zou er gebeuren als ook jij zou stoppen met jezelf ‘klein’ te denken? Hoe zou het zijn als je vanaf nu jezelf toestaat om 'GROOTS' te denken over jezelf en dus ook 'GROOTS' te spreken? 

 

Wil je ook leren hoe je denken je spreken beïnvloedt en hoe je je denken kan veranderen zodat je een 'GROOTSE' spreker kan worden? 

Vrijdag 4 augustus organiseer ik een ééndaagse workshop ‘Zo binnen, zo buiten. De invloed van je denken op je spreken.’ 

In deze workshop leer je hoe je je denken op een positieve manier kan inzetten zodat je op een zelfzekere en krachtige manier overkomt.

Lees hier meer over de workshop.

 

Ken je iemand voor wie deze informatie interessant zou zijn, stuur zeker door! Dank je wel.

 

Warme groet,

Karen