Welke vriend neem jij iedere ochtend mee op pad?

'Ik heb toch niets interessants te zeggen.’

‘Ik ben geen goede spreker.’

‘Ik kan het niet goed uitleggen.’

‘Ze gaan mij niet leuk vinden.’

‘Hoe ik ben is niet ok.’

‘Ik weet het nog niet allemaal, dus zwijg ik beter.’

‘Ik kan mijn gedachten niet goed verwoorden.’

‘Ik mag nooit blozen.’

‘Anderen kunnen dat veel beter.’

‘Ik moet perfect zijn. ‘

‘Ik ben het niet waard om te spreken.’

 ‘Ik kan mezelf toch niet veranderen.’

 

En zo kan ik nog even doorgaan.

Allemaal negatieve overtuigingen over jezelf die je vaak een ganse dag bij je draagt. Zonder dat je je ervan bewust bent.

Alsof je elke ochtend je meest negatieve vriend mee op pad neemt. Een vriend die de hele tijd tegen jou zegt: ‘Jij hebt niets interessants te zeggen.’ of ‘Jij bent niet ok zoals je bent.’. We kennen hem allemaal wel, denk ik J.

 

Beeld je in dat je met deze vriend aan je zijde mensen moet aanspreken. Dat je met deze negatieve vriend een vergadering moet leiden. Dat je met deze overtuigingen die hij je de hele dag toefluistert de dag moet doorkomen.

Deze beperkende gedachten zijn de perfecte voedingsbodem voor spreekangst. Ze geven je niet het vertrouwen dat je nodig hebt om jezelf te durven zijn als je het woord wil nemen. Ze duwen je alleen maar in het straatje van weinig zelfvertrouwen waardoor de kans groot is dat je niet durft te spreken, dat je stem niet genoeg draagkracht heeft, dat je houding onzekerheid uitstraalt.

 

Je kan een overtuiging bekijken als een soort van energie die je bij je draagt. 
Een energie (lees vriend) waarmee je elke dag opnieuw de wereld in stapt.

 

Een negatieve overtuiging (die je ergens in het verleden hebt opgepikt) komt als het ware vast te zitten ergens in je lijf. Het geeft je een beklemmend, onrustig gevoel waardoor je niet goed in je vel zit en je jezelf niet kan zijn in bepaalde situaties.

 

Een positieve overtuiging over jezelf daarentegen straalt een positieve energie uit en zorgt ervoor dat de energie kan blijven stromen. Het geeft je een gevoel van vrijheid,  rust en vertrouwen in jezelf als spreker en als mens waardoor je met een gevoel van eigenwaarde in een spreeksituatie kan stappen en waardoor je stemgeluid vrijuit kan klinken. 

 

 

 

Dit alles is niets nieuws. Je hebt dit zeker al eens ergens gelezen. Met je verstand begrijp je dit waarschijnlijk allemaal en weet je dit maar al te goed.

Maar het DOEN, het concreet toepassen, is wat anders.

 

Je negatieve vriend mee op pad nemen elke ochtend is zo’n vastgeroeste gewoonte geworden dat je het niet meer opmerkt dat hij elke ochtend naast je in de wagen stapt. Dat hij zelfs naast je zit als je je lunch aan het verorberen bent tijdens de middagpauze J.

Het is als het ware een blinde vlek waar je zelf de vinger niet op kunt leggen.

We zitten vaak zo enorm verstrikt in ons negatief denken dat we geen uitweg vinden. We zijn ons helemaal niet bewust van onze gedachten en overtuigingen en we beseffen niet wat een enorme impact ons denken heeft op ons spreekgedrag.

 

Maar het is mogelijk om hierin verandering aan te brengen.

Ook jij kan leren je negatieve vriend thuis te laten en op pad te gaan met een vriend die je aanmoedigt om helemaal jezelf te zijn.
Die je stimuleert om het woord te nemen. Die je aanzet om voldoende luid en duidelijk te spreken.

 

Als je voelt dat het tijd is om je negatieve vriend de deur te wijzen en hem of haar te vervangen door een veel liever en positiever exemplaar,

als je voelt dat je klaar bent om eindelijk stappen te zetten om op een positieve manier naar jezelf te kijken waardoor je weer jezelf durft te zijn in spreeksituaties, 

dan nodig ik jou van harte uit voor de online workshop "In 3 stappen naar meer spreekdurf en spreekkracht".

 

 

Deze interactieve workshop is voor iedereen die sterker in zijn schoenen wil staan als spreker en eindelijk stappen wil zetten naar meer spreekdurf en spreekkracht. 

 

Ontmoeten we elkaar daar? 

Karen 

 


Hallo, ik ben Karen en ik help volwassenen om te durven spreken met impact zodat er geluisterd wordt. Ik train de spreker en de mens achter de spreker want met Innervoice maak ik een brug tussen spreektechniek (stem, dictie, intonatie) en persoonlijke ontwikkeling zodat je met meer zelfvertrouwen durft te spreken.


Hoe sterker jij je voelt, hoe krachtiger je boodschap overkomt.

Mensen weer bewust maken van hun eigen mogelijkheden op het vlak van spreken.

Daar ga ik voor.

 

Ik geef ook les aan de hogeschool LUCA School of Arts te Leuven, waar ik toekomstige acteurs leer het podium in te nemen met hun stem. 


GRATIS E-BOOK

OVERWIN je spreekangst en word GEHOORD

 

❔ Voel je je onzeker over je stem en je manier van spreken?

❔ Heb je het gevoel dat je boodschap niet gehoord wordt, dat mensen niet echt luisteren wanneer jij aan het woord bent?

❔ Slaat de stress toe wanneer je moet spreken tijdens een vergadering of presentatie?

❔ Merk je tijdens een vergadering dat je jezelf inhoudt omdat je je mening niet durft uit te spreken?

Leer spreken met meer zelfvertrouwen en impact.