Wat je vooral moet doen als je NIET wilt dat je boodschap impact heeft!

Merk je van jezelf dat je boodschap niet goed overkomt en wil je dit nog wat beter onder de knie krijgen. Ook al weet je dat je op die manier niet de job van je dromen kan krijgen (waar je niet voor durft te solliciteren omdat je zo onzeker bent over jezelf en over je manier van spreken). En ook al weet je dat dit een belangrijke stap is die je zou moeten zetten om verder te kunnen groeien (maar je bent te bang om stappen te zetten of je denkt dat het je toch nooit gaat lukken).  

Pas dan onderstaande tips dagelijks toe en je boodschap heeft geen impact.  

Succes gegarandeerd!  

 

  1. Maak jezelf zo klein mogelijk. 

Dit werkt altijd! En ik spreek uit ervaring. Toen ik nog enorm veel last had van spreekangst in bepaalde situaties, heb ik dit heel vaak toegepast. Mezelf zo klein mogelijk maken zodat ik bijna onzichtbaar werd voor mijn omstaanders. 

Als ik eerlijk ben lukte me dat vrij goed. Ik zie dit ook steeds opnieuw bij mijn klanten bij de aanvang van een traject. De meeste mensen zijn zich er in het begin helemaal niet bewust van hoe weinig ruimte ze innemen en vooral wat een enorme impact dit alles heeft op hoe hun boodschap overkomt. Een ingezakte houding. Schouders wat opgetrokken. Borstkas ingezakt. Benen gekruist of de hele tijd van het ene op het andere been wiebelend. Handen samengevouwen voor het lichaam. Blik neerwaarts gerichtJe energie is volledig naar binnen gericht. Als je op deze manier aanwezig bent in een ruimte maak je geen enkel contact met je luisteraar waardoor deze geen tot weinig moeite gaat doen om te luisterenJezelf zo klein mogelijk maken is de ideale manier om ervoor te zorgen dat je boodschap niet overkomt en dus geen impact heeft. 

 

  1. Spreek zo stil dat bijna niemand je hoort.  

Ook een zeer sterke tip als je niet wilt dat je boodschap aankomt bij je luisteraar. 

Spreek heel stil. Zo stil dat als je jezelf zou opnemen en je beluistert je opname opnieuw, dat je niets hoort. Erg stil spreken is de beste manier om geen impact te hebben met wat je zegt. Je luisteraars haken na enkele minuten volledig af omdat ze niet te veel moeite willen doen. Nog een aangename bijkomstigheid is dat mensen doordat ze je niet verstaan, je regelmatig gaan vragen: ‘Wablieft?’ of ‘Kan je dat nog eens herhalen?’. Hierdoor voel jij je wat onzeker. Waardoor je nog stiller gaat spreken en je nog meer van die fraaie zinnen te horen krijgt als ‘Excuseer, ik heb u niet verstaan.’ Of ‘Kan u wat luider spreken?’. Heerlijke zinnen die je zelfvertrouwen een goede deuk geven. Waardoor je al na een aantal dagen je mond niet meer open durft te doen en je dus zeker geslaagd bent voor het examen: ‘Hoe zorg ik ervoor dat mijn boodschap geen impact heeft.’ [Symbol]. 

 

  1. Zeg 100 keer per dag tegen jezelf: ‘Ik ben niet interessant genoeg’. 

Of nog een goede zin om jezelf de mond te snoeren is: ‘Ik ben geen goede spreker’. Het allerbelangrijkste is: geloof deze overtuigingen voor 100%. Dan worden ze zeker waarheid. Door ze volledig te geloven, ga je je hier ook naar gedragen en ga je je vooral onzeker voelen over jezelf als mens en als spreker. Hierdoor ga je met je houding uitstralen: ‘Ik ben geen interessante spreker.’ Je spreken gaat heel waarschijnlijk wat binnensmonds en stil klinken. Je gaat misschien te snel spreken om ervan af te zijn. Met als resultaat: je publiek haakt af en je boodschap komt niet over. Dit is ook een zeer sterke tip vind ik zelf om ervoor te zorgen dat je boodschap geen impact heeft. Vooral ook heel goed om een minderwaardigheidsgevoel aan te kweken [Symbol]. 

 

  1. Zeg gewoon niets tijdens een belangrijke vergadering 

Als je wilt dat je boodschap geen impact heeft is het allerbeste wat je kan doen: ZWIJGEN. Je mond op slot doen en de sleutel heel ver weg gooien. Je laat gewoon niet van je horen. Verkondig je mening niet tijdens een meeting (ook al vind je van jezelf dat je toch wel een interessante kijk op de dingen hebt). En ook al voel je vanbinnen een enorme drang om te spreken… vooral negeren. Niet naar luisteren. Ook al voel je je na verloop van tijd gefrustreerd omdat je niet durft uit te komen voor wat er vanbinnen leeft. Omdat je je niet gezien voelt. Omdat je weer een kans gemist hebt om promotie te maken. Omdat je je weer onzeker voelt over jezelf (want je beseft dat je spreekangst je enorm tegenhoudt om te groeien). 

Niets zeggen is de allerbeste methode om ervoor te zorgen dat je boodschap geen impact heeft, want er is gewoon geen boodschap die kan aankomen.  

 

 

  1. Spreek tijdens een presentatie met een te hoge stem 

Hoe hoger je stem klinkt, hoe onzekerder je overkomt en hoe minder impact je boodschap heeft. Als mensen een groep moeten toespreken, tijdens een presentatie bijvoorbeeld, hebben ze vaak de neiging om met hun stem de hoogte in te gaan. Ze spreken dan net iets boven hun gemiddelde spreektoonhoogte. Dit is niet alleen vrij vermoeiend voor je stem, maar het is vooral niet erg aangenaam om naar te luisteren als publiek. Blijf dit zeker doen als je wilt dat je boodschap niet overtuigend aankomt.  

 

Heb je na het lezen van deze tips het gevoel dat je ze allemaal al toepast in je dagelijks leven. En ben je vooral tot het besef gekomen dat je het beu bent dat je deze tips constant toepast.  

Voel je ergens diep vanbinnen dat de drang om te durven spreken en duidelijk te spreken te groot is gewordenDat het tijd is om uit je comfortzone te komen en eindelijk stappen te zetten!  

 

Wil je weten wat er nodig is om ervoor te zorgen dat je boodschap WEL impact heeft? 

 

Goed nieuws! Ik heb een e-book geschreven. 

'In 5 stappen naar durven spreken met impact op jouw manier.' Bij elke stap vind je tips en oefeningen die je helpen om te durven spreken als jezelf en zo te spreken dat er geluisterd wordt. 

 

Surf naar onderstaande link en je komt te weten wat je moet doen om het e-book te downloaden.  

Reactie schrijven

Commentaren: 0